HTML

Lovarda Lovasiskola és minden ami ló

Felmerülő kérdések és válaszok, érdekes cikkek: Lovarda, Lovaglás, Bértartás, Lókiképzés

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Probléma van lovunkkal? - DrLéna Megoldja!

2010.02.11. 20:09 zerinvary.szilard

Szeretnék megosztani önökkel, egy szakmai tanácsadást publikálni itt, amely minden lovas számára tanulságos lehet. Aölgynek vannak problémái a lovával, és Léna megválaszolja őket.

Köszönjük Léna

 

"Szia Léna!

 

Beszéltünk ma telefonon és nagyon kedves voltál, adtál nekem egy-két ötletet a csődörömmel való együttműködéshez.

 

Amennyire időd engedi, az alábbi dolgokban szeretnék Tőled tanácsot kérni:

 

1. Mi a teendő akkor, mikor érzem rajta, hogy legszívesebben kimenne a fedelesből a vacsorájához (vagy egy kancához) és állanódan a kijárat felé húz (persze nem engedem, de szeretném, ha nem kényszerből, hanem az Ő döntéséből fakadóan akarna bent maradni)

 

2. Csődör lévén gyakran előfordul, hogy inkább szaglászik, vagy más lovak felé néz. Ilyenkor tereléssel, hátraléptetéssel, stb. próbálom magamra vonni a figyelmét, mely ideig-óráig sikerül is..

 

3. Nem igazán szeret egy helyben állni, ettől függetlenül igyekszem vele minél többet ezt gyakorolni (vakargatom, beszélek hozzá, néha hatásos is), de kínjában mindent csinál, ásít, lóbálja a fejét le-fel, néha csavarja a nyakát, vagy le akar hemperegni..

 

4. Mikor elkezdek vele ügetni és nem adok neki semmilyen jelet, általában begyorsít, előfordul, hogy vágtázik, de ha kérem bekanyarodik, lassít, könnyedén be tudom húzni a fejét. Milyen feladatokat javasolsz, amivel le tudom kötni a figyelmét?

 

5. Teljes lovarda lovaglásakor sokszor befelé dönti a vállát és levágja a kanyar ívét, ugyanez van vele vágtában és ügetésben is

 

A földön lévő munkánál szerintem nincs gond, elég sokat gyakoroltuk a hét játékot (pl.:ha kérem odajön hozzám, még akkor is, ha előtte elhajtottam magamtól valamiért) Soha meg nem csípet, rúgott vagy lökött fel. Agressziót sose tapasztaltam nála, pedig sosem engedem, hogy Ő domináljon felettem.

 

Eddig mindig kötőfékkel és patraccal lovagoltam, mostanában az ugri bugrija miatt kénytelen vagyok felrakni a western nyerget, de ahogy javasoltad, már elkezdtem gondolkodni rajta, hogy a zablát is felrakjam rá, mert előfordul, hogy többen is vagyunk a fedelesben, ráadásul tavasszal szeretnék terepre menni vele..

 

Mindent összevéve szeretném, ha neki is élmény lenne a velem eltöltött idő, de közben tanulnánk is egymástól

 

Mindent köszönök!

 

Üdvözlettel: Éva

 

Vállasz:

Kedves Éva! Látatlanban nehéz tanácsot adni, mikor nem tudom pontosan, hogyan dolgoztok együtt! De ezek tippek általában.  Majd speciálisan neked és a csödörre tekintve  tippet adok, de külön.

 

1.  Lehet, hogy valami mást, izgalmasat és kellemest kell kitalálnod a fedelesben, mint egy hordó tetején egy pár répa, vagy valami…  Kellemesebbet és izgalmassabbat, mint a vacsora vagy más ”odakint”. Tudatatsd  a lovaddal, hogy te mindig bátrabb, okosabb, viccesebb, erősebb, gyorsabb vagy mint ö –akkor leszel jó vezető az ő szemében és veled akar majd lenni, mindig.

 

2. Ha a lovad betartja az ő felelósségét, nem kell beleavatkozni. Mosolyogj és legyél ellazult. De ha nem tartja az irányt, iramot, nem néz a lába elé, vagy úgy viselkedik mint egy menekülőállat, beavatkozol . Pl. ha a lovad nem néz a lába elé  amikor több lovas van a fedelesben veletek együtt, akkor tegyél ki léptetőfákat, hogy rákényszerítsd, hogy figyeljen a  lába elé.,vagy kérjél tőle egy oldalazást stb..De, ha a lovad tartja a kért irányt és tempót de nyerít és kifelé néz, akkor ne csinálj semmit. Viszont ha összetettebb dolgokat kérsz tőle és azokat nem teljesíti, akkor a nem teljesítmenyt korrigálod, a fokozatokat betartva, persze.Lehet olyat mondani, hogy játszd ki a fejét? Egy kicsit…

 

3. Tanítsd a lovat ne gyakorolj! Ha nem megy a gyakorlat, hiába csinálod többször, csak rögzíted a rosszat. Megálláskor (nem írom azt hogy állás mert a figyelmes állást a megállásból könnyű megtanítani) legyen a ló elengedett, nyugodt, gondolkodó, figyelmes és szorgalmas, ne féljen, nincs ellenkezési reflexe. ( Amúgy akkor kell minden gyakorlatot abbahagyni.) Szóval lépjél vissza, kérjél minőséget tőle, lehet hogy rövidebb időt (2-3 másodpercet az elején), de a ló legyen rád fokuszált! Általában a figyelme, legyen nálad/rajtad legalább 90% időben. Ha nincsen, legyél kreatív! De ne alázd meg magad, a ló szemében.

Pozitivan, ellazultan és makacsan visszarakod a helyére ha ellép, és ha a helyén marad simogatod/dicséred. Nem azért vakarod, hogy lekösd a figyelmét… Hagyd hibázni, hogy tudjad korrigálni! De nekem, a vágtabeugratás, abból megállás és az elengedett állás egyben/egyszerre szoktam tanítani. Ez egy jó kombináció, pl.

 

 

4. Igazából nem kell lekötni a figyelmét, hogy ne gyorsuljon hanem hagyd hibázni, vagyis gyorsulni és a fokozatokat betartva korrigáld, vedd vissza a kért tempóra. Nagyon fontos, hogy te is lovagolod a kért tempót, lazán és a megfeleló energiaszinttel! De persze körök meg még több kör, főleg egy ”begyorsuló” (akiben több a GO mint a WHO) lónál, nagyon bejön.

 

A félpályán lovagolsz egy nagy körben és kisköröket teszel benne vagy hozzá, vagy lóhere fomákat lovagolsz, vagy elipsziseket. Oldalazásokat is lassithatja a lovat. Egy részt gondolkodnia kell hogy ne lépjen a saját lábára, más részt mert oldalt/kereszbe dolgozik a hátsó lába (a motor) ami nehezebb neki.

 

Tanitsd meg a tőled kért tempóváltásokat, és a megállást. (És mikor megálltál, hagyd piheni a lovad egy-két percig! Igy fogja megszeretni az állást is!)

 

 

Viszont egy fontos indikátor lehet a begyorsulás, nem tudom, mert nem láttalak benneteket, hogy nem érzi-e magát egészen biztonságban és el akar menekülni. Vagy nem tisztel téged és azt csinál amit akar.Vagy nagyobb a mozgásigénye ,mint amit megkap. Vagy…  De próbáld meg:  a büvös kiskört!

 

 

 

5. Szerencsére legtöbbször  lovas ülés hiba, könnyű helyrerakni. Esetleg megfeszülsz, vagy bedőlsz a kanyarba (főleg ügetés és vágtánál) Figyelj arra, hogy a kanyarba a külső ülőcsonton üljél jobban és a külső sarok/lábszárban legyen tónus, és csak a felsőtest forog, a tekintet az előre és a haladó irányban néz!

 

Seíithet egy lassab tempó, gondolom mert indikál hogy érzelmileg jobban odafigyel és nem akar elmenekülni a lovad .Ezt földről nagyon jól lehet látni/tanítani  amikor a körjátékot játszod vele, de lovagláskor is lehet tanítani. Az a lényeg ,hogy vertikálisan egyensúlyban maradjon a ló, és a fejét, vagyis a szárra engedjen szivesen.

Igy: Maradjál  egy nagyobb kiskörön, és próbálj egy négyszögletet csinálni a körben.(a szöglet azért kell, hogy vissza tudjad engedni a szárat és a ló egyenesbe kerül, egyensúlyozik, meg utána megint kérni/befortitani a fejét, elég gyorsan vissszengedni és még mindig egyensúlyban marad a ló! Ügetésben és vágtában könnyebb ezt tanítani.) Igy fogod látni mennyire enged a szárra, vagy esetleg ellenkezik.Vagy te benne maradsz a szárban, nem engeded vissza és a ló kompenzál, kiegyensúlyozza magát és bedől. De mikor már elengedett a szárra, és figyelmes a lovad akkor nem fog se bedölni sem gyorsulni vagy megállni a kanyarodásnál.

 

Mikor ez már megy, azt javasolnám hogy, lépjél tovább és kezdjél két zárra engedést kérni a lovadtól, mivel már ilyen jól lehet kezelni. (Ezt külön megmutatom neked, ha nem tudod még hol kezdjed)

 

Ezek a válaszok nagyon általánosak. A dominanciáról és a zabla neküli lovaglásról (ha a zabla van a szájában nem kell használni, csak lehet, vészhelyzetekben!) valamint a ugri-bugriról, föleg, hogy egy csődörről van szó, már beszéltem az Évával. Fő a biztonság, vigyázzunk magunkra és egymásra!

 

Minden jót!

 

Léna"

 

Szólj hozzá!

Címkék: lovarda lókiképzés problémás lovak elrontott ló természetes lókiképzés erőszakmentes lókiképzés

A bejegyzés trackback címe:

https://lovarda.blog.hu/api/trackback/id/tr531750397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása